Tenisul, ca joc modern, a apărut în urmă cu mai bine de un secol, fiind considerat un joc relativ tânăr. Dar, originile lui datează din timpul secolului al 14-lea, când o formă rudimentară a jocul cunoscut de noi astăzi, a fost creată de către călugării europeni pentru a fi jucat în scopuri de divertisment. La început, mingea era lovită cu mâna, ulterior fiind folosită o mânușă din piele. Mai târziu acesteia i-a fost aplicat un mâner adaptabil pentru a mări eficiența serviciului mingii. Astfel s-a născut racheta de tenis. Odată cu evoluția rachetei, și mingile de tenis au suferit diverse modificări. Prima minge de tenis a fost din lemn, ea fiind înlocuită cu mingea din piele umplută cu material de celuloză.
Tenisul modern, are la bază două origini interesante. Între anii 1859 și 1865, Harry Gem și Augurio Perera au dezvoltat un joc care combina elemente de rackets (forma primitivă a jocului de squash) și jocul spaniol pelota. În 1874, împreună cu doi doctori de la Warneford Hospital, au fondat primul club de tenis din lume. Unul dintreprimele turnee de tenis din lume a avut loc pe 23 iulie 1884 si a purtat denumirea de “The Courier”. În decembrie 1873, Walter Clopton Wingfield a inventat un joc similar, pentru amuzamentul invitaților săi, la o petrecere desfăsurată în grădina de pe proprietatea sa din Llanelidan, Țara Galilor. Conform istoricilor moderni ai tenisului, terminologia tenisului modern derivă din această perioadă.
Primele campionate de la Wimbledon, Londra, au avut loc în anul 1877. Pe 21 mai 1881, s-a format Asociația națională a tenisului de câmp a Statelor Unite ale Americii (în prezent poartă denumirea de United States Tennis Association) care a avut ca scop standardizarea regulilor și organizarea competițiilor. Campionatul național american de tenis masculin la simplu, sau U.S. Open, s-a organizat pentru prima dată în 1881 la Newport, Rhode Island. Campionatul național american de tenis feminin la simplu s-a organizat pentru prima dată în 1887. În Franța a fost organizat pentru prima dată turneul French Open în 1891. În 1900 se înfiinţează Cupa Davis. Astfel, Wimbledon, U.S. Open, French Open, și Australian Open (care datează din 1905) au devenit și au rămas cele mai prestigioase evenimente în tenis. Împreună, aceste patru competiții poartă denumirea de Grand Slam (un termen împrumutat din bridge).
În România, tenisul era practicat la începuturi de studenţii români reveniţi în ţară de la studiile efectuate în străinatate. Începuturile datează din anul 1885, an în care sunt organizate primele cluburi în Bucureşti, Cluj, Braşov, Ploieşti, etc.
La 8 mai 1910 se înfiinţează la Bucureşti “Tenis Club Roman” , iar la 12 martie 1929 ia fiinţă “Federaţia Societăţilor Române de Tenis” care se afiliază la F.I.T. (Federația Internațională de Tenis).
Daca ai ajuns la varsta maturității și încă nu știi să joci tenis, nu e prea târziu să înveți! Ai nevoie doar de un instructor avizat, care să-ți spună cum să servești, cum să lovești pe dreapta (forehand) și pe stânga, cum să te deplasezi în teren. Nu de alta, dar chiar și amatorii trebuie să deprindă corect mișcările. În caz contrar, riști să te accidentezi. Și apoi, cursurile de inițiere în tenis nu sunt destinate doar copiilor. Plecând de la ideea că oricine poate juca tenis corect, aceste cursuri îți pot fi de un real folos. Te vor ajuta să prinzi gustul acestui sport și să-l folosești pentru a te relaxa în aer liber împreună cu amicii, pentru a discuta cu partenerii de afaceri, cu colegii de muncă sau pentru a-ți face noi prieteni. Și, fiindcă e un sport care solicită mult fizicul, ar fi bine să treci pe la medicul sportiv și să-ți faci un control înainte de a te apuca de tenis. Apoi, nu-ți rămâne decât să alegi terenul de joc pe care-l preferi: iarba, zgura, bitumul, suprafețele acoperite cu materiale sintetice – plastic, (în aer liber, în sală) și echipamentul adecvat. Nu uita: o statură înaltă, o anvergură mare și o bună rezistența la efortul aerob iți vor da o foarte bună stare de sănătate.
Copilaria și performanța
Dacă visezi ca micuțul tău să devină un nou Ilie Năstase, trebuie să știi că selecția inițială pentru tenisul de performanță se face la vârsta de șapte – opt ani. Copiii cu afecțiuni hepatice, reumatismale, renale, cardiace, cu tulburări de vedere, epilepsie sunt excluși. La fel și cei care au deficiențe mai mari de gradul I ori sechele morfologice. Dacă cel mic a depășit toate testele, are talent și practică regulat acest sport, ar putea ca la selecția secundară, la 12 – 14 ani (fete)/13 – 15 ani (băieți), să treacă de partea viitorilor performeri.
Trucuri alimentare pentru învingatori
Pregătirea se face încă dinainte de-a intra pe teren. Așa că, mănâncă bine cu cel puțin 3 – 4 ore înainte de a face sport. Și nu orice: varza, conopidă, broccoli sunt alimente care te balonează, deci evită-le. La fel și băuturile acidulate, bomboanele, ciocolata, cremele, sucurile de fructe nediluate.
În timpul antrenamentelor și al competițiilor trebuie ocolite aluaturile și preparatele din carne de porc. Se recomandă alimentele cu conținut redus de grăsimi cum ar fi: curcan, carne de vită slabă, pui fără pieliță, brânză cu mai puțin de 45% grăsimi, lapte degresat, paste, fructe, pâine și apă plată.
Dacă vrei să învingi nu doar adversarul de joc, ci și kilogramele în plus, atunci după partidele de tenis trebuie să fii atentă la ce mananci. Fără sucuri cu zahar și fără ciocolată. Iar dacă pierzi magneziu în timpul exercițiilor care cer un efort considerabil, medicul iți poate prescrie magneziu.