Catedra de baseball

Baseball este un joc sportiv de echipă, asemănător oinei de la noi. Baseballul se aseamănă în unele privințe cu multe alte sporturi cu mingea și care folosesc bastonul, cum sunt cricketul, „rounders” sau „pesapallo”, jucate în diferite regiuni ale lumii.

O minge cabaseballm de mărimea unei mingi de tenis este aruncată de un jucător defensiv numit “pitcher” către un prinzător (engleză:catcher) iar un jucător ofensiv batter încearcă să o lovească cu o bâtă rotundă, netedă, numită bat înainte ca prinzătorul să o poată prinde. Mingea se numește și ea tot baseball. Scorul se realizează de către batter care fuge și atinge o serie de patru semne situate pe sol, numite baze. În engleză, baseball mai este uneori numit hardball pentru a-l diferenția desoftball, cu care este înrudit îndeaproape, și de alte jocuri similare.

Baseball-ul este popular pe continentul american și în Asia de est. În Japonia, Puerto Rico, Republica Dominicană, Cuba,Venezuela, Panama, Coreea de Sud, Taiwan și în alte câteva țări și regiuni, este unul dintre cele mai populare sporturi. ÎnStatele Unite ale Americii, baseball-ul a fost mult timp privit, neoficial, ca distracția națională; totalul spectatorilor la jocurile din Liga de baseball fiind aproximativ egal cu cel al tuturor sporturilor profesioniste de echipe, luate la un loc. Totuși, în rândul telespectatorilor americani, baseball-ul a fost depășit ca popularitate (la audiență tv) de fotbalul american și de cursele automobilistice.

Baseball-ul se joacă de către două echipe compuse din câte nouă jucători pe un teren de baseball, de obicei sub supravegherea unuia sau mai multor oficiali numiţi arbitri (umpires, eng.). În jocurile din liga principală sunt de obicei patru arbitri; până la şase (minim unul) pot oficia întâlnirile, în funcţie de ligă şi de importanţa meciului. Există patru baze. Numerotate în sens invers acelor de ceasornic, prima, a doua şi a treia bază sunt perne (uneori numite saci) în formă de pătrate cu latura de 38 cm (15 in), care se află la mică înălţime deasupra solului; împreună cu a patra bază (home plate) formează un pătrat cu laturile de 27.4 m (90 picioare), numit diamant. A patra bază (home base, eng.) este o dală pentagonală de cauciuc cunoscută ca home plate. Terenul este împărţit în două mari zone: terenul interior (infield, eng.) conţine cele patru baze, iar dincolo de cele două laturi adiacente ale „diamantului” se găseşte terenul exterior (outfield, eng.).